Gündem
‘Yüzümüzü yenilenebilir enerjiye dönmeliyiz’

Demet ARAN
ANKARA (Anayurt) – Organik Yaşamı Koruma Vakfı (WWF) ile Sürdürülebilir Iktisat ve Finans Araştırmaları Derneği (SEFİA) tarafınca hazırlanan rapora gore EMBA Elektrik Üretim Anonim Şirketi tarafınca lisansı alınan ve Çin’in Türkiye’deki en büyük direkt yatırımı olarak malum Hunutlu Termik Santrali maliyetini, üretim ömrü olan 30 yılda çıkaramayacak. Santral için 2016 senesinde 3,5 milyar TL durağan(durgun) yatırım tutarı üstünden KDV istisnası ve 768 milyon dolar tutarındaki makine teçhizat ithalatı üstünden de gümrük vergisi muafiyeti sağlanmıştı.
WWF ve SEFİA tarafınca hazırlanan raporda ilk olarak, dünya genelinde elektrik üretiminde yenilenebilir kaynakların kullanımıyla maliyetlerdeki düşüşe dikkat çekildi. Mesela son 11 yılda güneş FV sistemlerinde maliyet yüzde 90, rüzgar enerjisinde ise yüzde 70 oranında maliyet düşüşü görüldü. Üstelik aynı dönemde kömürlü termik santrallerin maliyetinde yüzde 1 oranında artış gözlendi.
İTHAL KÖMÜRÜN PAYI YÜZDE 60
Her ne kadar 2017’de açıklanan Ulusal Enerji ve Maden Politikasında yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının geliştirilmesi perspektifiyle 2019’da fosil yakıtlara 24,8 milyar TL’lik destek sağlansa ve bu desteklerde yerli kömürün payının artırılması hedeflense de yerli kömürün oranı yüzde 25-30 bandında durağan(durgun) kaldı. İthal kömürün oranı ise 1980’de yüzde 2 iken 2018’de yüzde 17’ye terfi etti. Böylece Türkiye’deki kömür arzı içindeki ithal kömürün oranı yüzde 10’dan yüzde 60’a terfi etti. Humutlu Termik Santrali’nde de ithal kömür kullanılacak.
Üstelik Çin, yurt yatırımlarında yenilenebilir enerjiyi önceliyor. Kömüre dayalı termik santral yatırımlarını ise 27 ülkede tercih ediyor.
YATIRIM MALİYETİNİ KARŞILAMIYOR
Rapora gore tamamlanması durumunda 1.320 MW kapasiteye haiz olacak santralin yatırım maliyeti, değişik kaynaklardan alınan bilgilere gore 1,7 milyar dolar ile 2,1 milyar dolar içinde. Santralin maliyetlerini kömürün maliyeti ve elektrik üretme maliyeti olarak sınıflandıran rapora gore 1 ton kömürün maliyeti minimum 184,75 dolar, elektrik üretme maliyeti ise MWh başına 69,35 dolar. Bu hesaba gore averaj elektrik fiyatının 50 dolar olacağı düşünüldüğünde üretilecek MWh başına brüt kar 18,77 dolar olacak. ÇED raporuna gore firmanın yılda 9,9 milyar kWh eletrik üreteceği düşünüldüğünde de firmanın senelik net karının 164 milyon dolar olması planlanıyor. Yatırım maliyeti 2,1 milyar dolar olarak düşünüldüğünde Humutlu Termik Santrali, yatırım maliyetini işletme ömrü süresince karşılayamayacak. Üstelik maliyetin 1,7 milyar dolar olarak hesaplandığı düşük yatırım maliyeti senaryosunda da durum değişmiyor. Bu senaryoda santral yatırım maliyetini sadece 26 yılda karşılayabilecek. İnşaat süresi de eklendiğinde bu süre 30 yılı buluyor. Rapora gore santral sadece düşük maliyet yüksek gelir senaristliği altında yatırımı geri ödeyecek noktaya gelebiliyor.
“YÜZÜMÜZÜ YENİLENEBİLİR ENERJİYE DÖNMELİYİZ”
Hunutlu Termik Santrali’ne ilişkin gazetemize değerlendirmelerde bulunan CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, dünyanın gelişmiş ülkelerinin havayı, suyu, toprağı zehirleyen, halk sağlığını tehdit eden fosil yakıt kullanımını terk ettiğini hatırlatarak Türkiye’nin kömür yatırımlarının büyüklüğü açısından dünyada ikinci Avrupa’da ise ilk sırada bulunduğunu söylemiş oldu. Termik santrallerin ve birçok endüstri kuruluşunun bulunmuş olduğu İskenderun Körfezi, yoğun kirleticilerin tehdidi altında. Bir de Sugözü sahilinde Hunutlu Kömürlü Termik Santral projesi eklendiğinde bölgenin hava kalitesi ciddi şekilde etkilenecek, çevre kirliliği had safhaya ulaşacak” diyen Bulut, Türkiye’de hava kirliliğinin yılda ortalama 52 bin erken ölüme niçin bulunduğunu kaydetti. WWF ve SEFİA’nın raporunun Humutlu Termik Santrali’nin ekonomik getirisinin olmadığını ortaya koyduğunu ifade eden Bulut, “Proje, çevreye ve insan sağlığına zararı bir yana ekonomik olarak da ölü yatırım. Dünyada iklim krizinin yaşandığı bu dönemde, iklim krizini tetikleyen santrallerin yerine ülke olarak yüzümüzü yenilenebilir enerjiye dönmeliyiz. Çevreye ve insan sağlığına zarar verecek, ekonomik olarak da hiçbir katkısı olmayan kömürlü terminallerden bir an önce vazgeçmeliyiz” dedi.
ARAŞTIRMA ÖNERGESİ YANITSIZ
Humutlu Termik Santrali, ekolojik dengeye ve halk sağlığına vereceği zararlar yönünden de çokça eleştirilmişti. Santralin yapılacağı bölgede bulunan İSKEN Sugözü Termik Santrali’nin kurulmasının arkasından 2009-2014 yılları aralığında bölgedeki kanser vakalarında 11 kat artış görülmüştü. Santralle ilgili CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut’un Meclis’e sunmuş olduğu araştırma önergesine de hemen hemen cevap verilmedi.
İlgini çekebilecek haberler:
-
Türk askerinin Aden Körfezi’ndeki görev süresi 1 yıl uzatıldı
-
Kayseri’de zincirleme faciası! Çok sayıda yaralı var
-
Türkiye-İran demir yolu taşımacılığında hedef 1 milyon ton yük
-
Oğuzhan Asiltürk’ten ittifak açıklaması
-
Kıbrıs ve Londra’da pek çok ilki başaran kadın Akile Nihad Işın vefat etti
-
Cumhuriyet altını ne kadar oldu?
Gündem
Türk askerinin Aden Körfezi’ndeki görev süresi 1 yıl uzatıldı

TSK deniz unsurlarının, Aden Körfezi, Somali kara suları ve açıkları, Arap Denizi ve mücavir bölgelerde vazife süresinin 1 yıl daha uzatılmasına dair Cumhurbaşkanlığı tezkeresi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.
AYRINTILAR GELİYOR…
Gündem
Kayseri’de zincirleme faciası! Çok sayıda yaralı var

Alınan bilgiye nazaran, Süleyman Ö. idaresindeki 38 AB 032 plakalı hususi halk otobüsü, Kocasinan ilçesi İstasyon Caddesi’nde, Nedim K. yönetimindeki 38 AEN 168 plakalı otomobille çarpıştı.
Çarpışmanın peşinden öndeki 4 otomobil ile arkadaki 1 otomobil ve 1 elektrikli bisiklet de kaza yapmış oldu. Ek olarak park halindeki bir otomobil ziyan oldu.
İhbar üstüne kaza yerine fazlaca sayıda polis ve 112 Acil Servis ekibi sevk edildi.
Kazada yaralanan Mehmet P. (45), Murat K. (49), Ahmet B. (34) ve kimliği öğrenilemeyen bir şahıs ile 6 yaşındaki Burak Eymen T, 2 yaşındaki Metehan T. ve evlatların anası Aysun T. (35) kentteki çeşitli hastanelere kaldırıldı.
Yaralılardan Mehmet P’nin sıhhat durumunun ağır olduğu öğrenildi.
Gündem
Türkiye-İran demir yolu taşımacılığında hedef 1 milyon ton yük

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, artış trendinde olan Türkiye-İran taşımalarının 2021’de 1 milyon tona çıkarılması hedefi için her türlü tedbirin alınacağını duyurdu.

Türkiye ile İran içinde transit geçecek demir yolu taşımacılığı başlatılıyor.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’ndan meydana getirilen açıklamada, Türkiye-İran demir yolları temsilcilerinin 12-13 Ocak’ta Ankara’da bir araya geldikleri açıklandı. Bu kapsamda, yeni bir periyodu başlatacak mutabakat zaptının imzalandığı aktarıldı.
“VAN GÖLÜ ÜZERİNDE HİZMET VEREN İKİ FERİBOT ÖNEMLİ”
Türkiye-İran içinde koronavirüs salgını koşullarına karşın günlük 3 tren işletilerek 2020’de 564 bin ton yük taşındığı, yük taşımacılığının artmasında bilhassa Van Gölü üstünde hizmet veren 50 vagon kapasiteli iki feribotun mühim etkiye haiz olduğu vurgulanarak “Artış trendinde olan Türkiye-İran taşımalarının 2021’de 1 milyon tona çıkarılması hedefi için her türlü tedbir alınacak.” ifadesi kullanıldı.
TÜRKİYE-PAKİSTAN ARASINDA TARİFELİ YÜK TREN SEFERLERİ
Türkiye-Pakistan içinde tarifeli yük tren seferlerinin başlatılması sonucu alındığı da belirtilerek şunlar kaydedildi:
“Bu güzergahta işletilecek yük trenlerinin düzenli, sürdürülebilir ve hızlı bir şekilde ilerletilmesi sağlanacak. Taşımayla ilgili ücretlendirme tarifesi oluşturularak, Türkiye-İran-Pakistan arasında karşılıklı işletilecek trenlerde ortak tarife birliğine geçilecek.”
PAKİSTAN İLE BİRLİKTE İRAN-AFGANİSTAN DEMİR YOLU BAĞLANTISI ÜZERİNDEN TAŞIMACILIĞA BAŞLANACAK
Pakistan ile beraber İran-Afganistan demir yolu bağlantısı üstünden taşımacılığa başlanacağı anlatılarak İran-Afganistan arasındaki demir yolu bağlantısının tamamlanıp, 10 Aralık 2020’de hizmete açılmasının arkasından Türkiye’den yüklenen bir vagonun İran’ı transit geçerek Afganistan’a kadar gitmesinin mümkün hale geldiği bilgisi paylaşıldı.
ÇİN’E YÜK TAŞINABİLMESİ İÇİN GÜZERGAHTAKİ ÜLKE DEMİR YOLLARIYLA İŞBİRLİĞİ
“Çin’den Türkiye’ye ve Avrupa’ya tersi istikametteki önemli yük potansiyeli için İran üzerinden yeni bir koridor oluşturulacak. İpek Yolu’nun güney kesimi kullanarak İran üzerinden Çin’e yük taşınabilmesi için güzergahtaki ülke demir yollarıyla gerekli altyapı, rekabetçi tarife ve uygun transit süreleri için iş birliği yapılacak.”

Türk askerinin Aden Körfezi’ndeki görev süresi 1 yıl uzatıldı

Kayseri’de zincirleme faciası! Çok sayıda yaralı var

Türkiye-İran demir yolu taşımacılığında hedef 1 milyon ton yük

Oğuzhan Asiltürk’ten ittifak açıklaması

Kıbrıs ve Londra’da pek çok ilki başaran kadın Akile Nihad Işın vefat etti

Cumhuriyet altını ne kadar oldu?

Koronavirüse rağmen kumar oynayan 15 kişiye, 62 bin 800 lira ceza

EPGİS: Pompa fiyatlarında indirimler başlayacak

Mermer ocağını kapatmak yerine, köyü boşaltacaklar!

Barış Pınarı Harekatı Bölgesine terör saldırısı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan dünyaya yerli aşı mesajı: İnşallah tüm insanlığın hizmetine sunacağız

Portekiz Cumhurbaşkanı, boğulma tehlikesi geçiren kadınları kurtardı

Samsunspor Taraftarı Gerede’ye Gelerek Takımını Ziyaret Etti!

Gerede Kampındaki 1 Futbolcunun Covid-19 Testi Potizif!

Gerede Karayolunda Son Durum

Sivasspor’un Gerede Kampı Devam Ediyor

Beşiktaş’tan Bolu Tercihi!

Gerede suyu Çamlıdere’de

Meksika’da Çete Davası – Yol Kenarında 7 Ölü Bulundu

İL MÜDÜRÜ DEMİRKOL’DAN GEREDE’YE ZİYARET
Popüler
-
Gündem2 ay önce
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan dünyaya yerli aşı mesajı: İnşallah tüm insanlığın hizmetine sunacağız
-
Dünya5 ay önce
Portekiz Cumhurbaşkanı, boğulma tehlikesi geçiren kadınları kurtardı
-
Gerede Haberleri6 ay önce
Samsunspor Taraftarı Gerede’ye Gelerek Takımını Ziyaret Etti!
-
Gerede Haberleri5 ay önce
Gerede Kampındaki 1 Futbolcunun Covid-19 Testi Potizif!
-
Gerede Haberleri5 ay önce
Gerede Karayolunda Son Durum
-
Gerede Haberleri5 ay önce
Sivasspor’un Gerede Kampı Devam Ediyor
-
Gerede Haberleri6 ay önce
Beşiktaş’tan Bolu Tercihi!
-
Gerede Haberleri3 ay önce
Gerede suyu Çamlıdere’de