Kabul edilen kanuna nazaran, Sıhhat Bilimleri Üniversitesinde uzmanlık eğitimi gören konuk askeri personele, aynı yerde eğitim görenlerde olduğu şeklinde ödeme yapılacak.
Bakaya ve yoklama kaçağı suçlarında özür olarak kabul edilen durumlar, kanunda belirtilen mazeretlerle sınırı olan tutulacak.
Tecrübelerinden daha uzun soluklu ve etkin bir halde yararlanılması amacıyla uzman erbaşların emeklilik yaş haddi 55 yaş olacak.
Seferin gereği olarak lüzum görülmesi ve sıhhat durumlarının elverişli olması halinde uzman erbaşlar, 60 yaşına kadar en gençlerinden başlanarak orduya alınabilecek.
Kanun, uzun seneler TSK’de zor koşullarda vazife yapmasına karşın yalnızca emeklilik hakkını elde edinceye kadar kısa süreliğine devlet memuru olarak vazife meydana getiren uzman erbaşların da emsallerinin almış olduğu emekli aylığı ödenmesini amaçlıyor.
Kiraya verilen yada üçüncü şahıslara işlettirilen kısımları hariç olmak suretiyle askeri kantinlerin elektrik, su ve yakacak giderleri, genel bütçeden karşılanacak.
class=”cf”>
Dış kaynaktan direkt Hususi Kuvvetler Komutanlığı emrinde vazife yapmak suretiyle temin edilen subaylardan, verilen eğitimi tamamlamadan ilkin temin aşamasında aranan sıhhat ve benzeri şartları taşımadıkları sonradan anlaşılanlar ile bu şartları kaybedenlerin ilişikleri kesilecek.
Subaylara yönelik düzenlemelerle uyumlu şekilde, dış kaynaktan temin edilen astsubaylardan da tecrübe etme süresinin bitiminden ilkin temin şartlarını taşımadığı anlaşılanların yada bu şartları kaybedenlerin; dış kaynaktan direkt Hususi Kuvvetler Komutanlığı emrinde vazife yapmak suretiyle temin edilen astsubayların da verilen eğitimi tamamlamadan ilkin temin aşamasında aranan sıhhat ve benzeri şartları taşımadıklarının sonradan anlaşılması halinde ilişikleri kesilecek.
Hukuk sınıfı subaylar, arabuluculuk komisyonlarında vazife yapabilecek. Dış kaynaktan alınan hukuk sınıfı subay adayları, öteki sınıflardaki subay adayları şeklinde temel askerlik eğitiminin peşinden subaylığa naspedilebilecek.
Kanunla, nezdinde bulundukları kıta komutanı yada kurum amirlerinin, hukuk sınıfı subayların disiplin amiri olması amaçlanıyor.
Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığının İçişleri Bakanlığına bağlanması sebebiyle teşkilat değişikliğine uyumun sağlanması için Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu’nda değişimler yapılıyor.
class=”cf”>
Aynı kanunda, sıhhat hizmetleri tazminatı ödenmesinin personele ek yarar sağlaması yerine hak yitirilmesine sebep olması sebebiyle değişikliğe gidiliyor. Buna nazaran, sıhhat astsubayları hariç sıhhat hizmetleri tazminatından yararlanan personele ek ödeme yapılmayacak.
TBMM Genel Kurulunda kabul edilen TSK Personel Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişim Meydana getiren Kanun’a nazaran, Sıhhat Bakanlığınca talep edilmesi halinde, Muhteşem Hal Kapsamında Bazı Tedbirler Alınması ve Ulusal Müdafa Üniversitesi Kurulması ile Bazı Kanunlarda Değişim Meydana getiren KHK’nin Değiştirilerek Kabul Edilmesi Hakkında Kanun kapsamında, Sıhhat Bakanlığına ve Sıhhat Bilimleri Üniversitesine devredilen kurumlar ile şehit aileleri, gaziler, TSK çalışanı ve aileleri ile sınır ötesi ve teröristle savaşım harekatına ilk olarak sıhhat hizmeti desteği elde eden Sıhhat Bakanlığı teşkillerinde, TSK’de yedek subay olarak görevli sıhhat sınıfı personel görevlendirilebilecek.
2024-2025 eğitim öğretim yılı sonuna kadar Ulusal Müdafa Bakanlığı bünyesinde yer edinen yükseköğretim kurumlarında derslik okulu, derslik okulu ve eğitim merkezi komutanlıkları, hususi uzmanlık okulları, KBRN okulu, haber alma ve dil okulu, harita yüksek teknik okulu, mükemmeliyet merkezi komutanlıkları, birlik içi eğitim merkezleri ile meslek içi eğitim ve kurslarda ve benzerlerinde ders vermek suretiyle görevlendirilen emekli subay ve astsubaylar ile devlet memurları, kamu kurum ve kuruluşlarından emekli olup emek harcama alanında tanınırlığı ve yetkinliği olanlar ile emekli öğretim elemanları ve Ulusal Müdafa Bakanlığına bağlı yüksek öğretim kurumlarına görevlendirilen öğretim elemanları hariç öteki yükseköğretim kurumlarından görevlendirilen öğretim elemanlarına, Yükseköğretim Personel Kanunu’nda belirlenen tutarın üç katını geçmemek suretiyle ek ders tutarı ödenecek.
Bu kapsamda ders vermek suretiyle görevlendirilecek personel sayısı 1000’i, ödenecek ek ders tutarı haftada 20 saati geçemeyecek.
class=”cf”>
Kanunla, Deniz Kuvvetleri Komutanlığında 1993-2007 yılları aralığında astsubaylıktan subaylığa geçen ve deniz piyade/deniz istihkam olarak sınıflandırılan personelin teğmenliğe nasıpları, mezun oldukları yıldan önceki senenin 30 Ağustos geçmişine götürülürken, güverte/makine/ikmal olarak sınıflandırılan personelin teğmenliğe nasıplarının geriye değil ileriye götürülmesi sonucu söz mevzu personelin deniz piyade ve deniz istihkamı olarak sınıflandırılan emsallerine kıyasla bir yıl kıdemsiz olmalarına ilişkin mağduriyetin önüne geçilecek.
Buna nazaran, 1993 yılı dahil olmak suretiyle 1993-2007 yılları aralığında, astsubaylıktan muvazzaf subaylığa geçenlerin nasıpları, astsubaylıktan muvazzaf subaylığa nasbedilme sınavlarını kazandıkları takvim yılının 30 Ağustos geçmişine götürülecek. Sadece, nasıpları lehlerine düzeltilenlere bu işlemlerden dolayı geriye doğru maaş, maaş farkı ve benzeri herhangi bir ödeme yapılmayacak. Bu maddenin yürürlüğe girmiş olduğu tarihten ilkin emekli, adi malullük yada vazife malullüğü aylığı ile dul ve yetim aylığı alanlar için de bu hükümler uygulanacak.
TÜRKİYE EMEKLİ UZMAN ERBAŞLAR DERNEĞİ KURULACAK
“Türkiye Emekli Subaylar, Emekli Astsubaylar, Harp Malulü Gaziler, Şehit Dul ve Yetimleri ile Muharip Gaziler Dernekleri Hakkında Kanun”un adı, emekli uzman erbaşlar tarafınca kurulacak derneğin kanun kapsamına alınması için “Türkiye Emekli Subaylar, Emekli Astsubaylar, Emekli Uzman Erbaşlar, Harp Malulü Gaziler, Şehit Dul ve Yetimleri ile Muharip Gaziler Dernekleri Hakkında Kanun” olarak değiştirilecek.
Kanundaki “muharip gazi” ve “malul gazi” tanımlarına, İçişleri Bakanlığına bağlanan Jandarma ve Sahil Güvenlik komutanlıkları mensupları eklendikten sonra, üyeliklerinin devamı ve bundan sonraki süreçte bu personele üye olma imkanı sağlanıyor.
Bu kanuna nazaran kurulacak Türkiye Emekli Uzman Erbaşlar Derneğinin kurucuları içinde, TSK, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığından emeklilik, maluliyet ve sıhhat sebebiyle ve sözleşmeleri yenilenmeyerek ayrılan uzman erbaşlardan minimum 10 yıl vazife yapmış olanlar yer alabilecek.
Kanuna nazaran kurulacak dernek tüzükleri ilgili mülki amire verilecek. Mülki amir, İçişleri ve Ulusal Müdafa bakanlıklarının görüşünü alarak tüzüğü inceleyecek. Bu kanuna ve Dernekler Kanunu’na aykırılık ve noksanlık bulunmaması halinde dernek, Dernekler Kütüğüne kaydedilecek ve kayıt tarihinde tüzel kişilik kazanacak.
Türkiye Emekli Uzman Erbaşlar Derneğine, derneği kurma hakkına haiz olanlar, eşleri ile dul ve yetimleri üye olabilecek.
Söz mevzusu kanuna doğal olarak olacak dernekleri, TSK, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığından emeklilik hakkı kazanmadan çekilme edenler (savaşanlar hariç ve TSK, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığından emeklilik, maluliyet ve sıhhat sebebiyle ve sözleşmeleri yenilenmeyerek ayrılan uzman erbaşlardan minimum 10 yıl vazife yapmış olanların hakları saklı kalmak suretiyle), mahkeme sonucu ile çıkarılanlar, disiplinsizlik yada etik nedenlerle ayırma işlemine doğal olarak tutulanlar, sözleşmeleri feshedilenler ile kamu görevinden çıkarılanlar kuramayacak ve bu derneklere üye olamayacak.