İngiltere Başbakanı Boris Johnson, ülkede tespit edilen virüs mutasyonunun daha ölümcül olabileceğine dair ileri araştırma gerektiren bulgular bulunduğunu söylemiş oldu.
Yeni virüs tehditlerine karşı hükümete danışmanlık icra eden bir kurum tarafınca meydana getirilen sunumda ortaya konulmuş olan verilerin değişik bilim adamları tarafınca değerlendirmeye alındığı da kaydedildi.
Elde edilmiş verilerin hemen hemen ön değerlendirme aşamasında olduğu belirtiliyor.
Mutasyonla ilgili meydana getirilen emek harcamalar, bu türün daha süratli bulaş özelliği bulunduğunu ortaya koymuştu.
50’den fazla ülkeye yayıldı
Virüs mutasyonu ilk olarak Eylül ayında İngiltere’nin güneydoğusunda Şehir şehrinde tespit edilmişti. O tarihten sonrasında Ada genelinde dominant tür haline gelmiş, 50’den fazla ülkeye yayılmış olduğu tespit edilmişti.
Koronavirüs basın toplantısında mevzu ile ilgili izahat icra eden Başbakan Johnson, “Daha hızlı yayılmanın yanında, bazı kanıtlar virüs mutasyonunun daha ölümcül olabileceğine işaret ediyor” dedi.
Johnson ülkenin sıhhat sisteminin yaşamış olduğu büyük baskının sebebinin “ağırlıkla” yeni mutasyon yüzünden bulunduğunu da söylemiş oldu.
Yeni mutasyon ile öncesindeki verilerin matematiksel olarak karşılaştırılması ile elde edilmiş verilere nazaran, yeni mutasyonun yüzde 30 daha ölümcül olduğu değerlendirildi.
Hükümetin bilim mevzusunda başdanışmanı olan Sir Patrick Vallance, daha ölümcül olma ile ilgili elde edilmiş verilerin “henüz yeterince güçlü olmadığını” kaydetti.
Salgın trendinde elde edilmiş verilere nazaran, 60 yaşındaki 1000 hastada 10 ölüm yaşanması tahmini ortaya konuluyordu. Sadece yeni mutasyonla bu sayının 13’e çıkabileceği değerlendiriliyor.
Hükümet yetkilileri, yeni mutasyona ilişkin veriler üstünde, değişik değerlendirmeler yapılması icap ettiğinin de altını çiziyor.
‘Yüzde 50’ye kadar çıkabilir’
Araştırması hükümetin bugünkü açıklamayı yapmasını elde eden bilim insanı Nick Davies ise yeni mutasyonun yüzde 10-50 içinde bir oranda daha ölümcül olabileceğini deklare etti.
Londra’da bir Hijyen ve Tropik Tıp okulunda matematik modelleme alanında çalışan Davies, BBC 4 radyo kanalına yeni mutasyonun ölümcüllük oranının yüzde 50’ye kadar çıkabileceğini belirtti.