İstihdama Dönüş Prim Desteği’nden ihale mevzusu iş üstüne alan iş bölgeleri hariç, {özel sektör} işverenlerine ilişik iş yerlerinde çalışan sigortalılardan dolayı yararlanılabiliyor.
PRİM DESTEĞİNDEN YARARLANMA SÜRESİ
İşverenler, prim desteğinden 1 Aralık 2020 tarihinden itibaren İş Kanununda yer edinen fesih yapılamayacak sürenin sonuna kadar her ay yararlanabilecek.
PRİM DESTEĞİ TUTARI
Prim desteği tutarı; kapsama giren ve Kuruma bildirilen sigortalının prim ödeme sayısının 53,67 lira ile çarpımı sonucu bulunan meblağ kadar olacak.
Sigortalı için 30 gün üstünden bildirim yapıldığı varsayıldığında; işveren aylık 30×53,67=1.610,10 lira prim desteğinden yararlanabilecek.
PRİM DESTEĞİ İÇİN İŞVEREN TARAFINDAN BAŞVURU YAPILMASI
İşverenin destekten yararlanabilmesi için destek kapsamına giren sigortalısını; www.sgk.gov.tr adresinden giriş yaparak; “e-SGK/İşveren/İşveren Sistemi/Teşvikten Faydalanılacak Sigortalı Tanımlama” ekranlarında yer edinen “4447 Sayılı Kanun Geçici 27. Madde-İstihdama Dönüş Desteği” menüsü vasıtasıyla tanımlaması gerekiyor.
İşverenlerin toplumsal güvenlik il/merkez müdürlüklerine ek olarak başvurmasına gerek bulunmuyor.

İŞVEREN YABANCI SİGORTALILARDAN DOLAYI BU DESTEKTEN YARARLANIR MI
Destekten müracaat zamanı itibarıyla yalnız Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası olan sigortalılardan dolayı yararlanılabilecek. Sigortalının {özel sektör} iş yeri işverenine başvurduğu tarih itibarıyla yabancı kimlik numarasının olmaması gerekiyor.

İŞ SÖZLEŞMESİ “29- İŞVEREN TARAFINDAN İŞÇİNİN AHLAK VE İYİ NİYET KURALLARINA AYKIRI DAVRANIŞI NEDENİ İLE FESİH” KODU İLE SONA EREN DESTEĞİ ALABİLİR Mİ
İş yada hizmet sözleşmesinin 29 kodu ile sona ermesi halinde bu sigortalı için destekten yararlanılamayacak. Bunun haricinde kalan tüm işten ayrılış kodları ile iş yada hizmet sözleşmesinin feshi halinde ilgili kanunda aranılan öteki şartlar sağlanmak kaydıyla destekten yararlanılabilecek.
SİGORTALI EN SON ÇALIŞTIĞI İŞ YERİNE BAŞVURUSUNU HANGİ ŞEKİLDE YAPABİLİR
Sigortalı, iş yada hizmet sözleşmelerinin sona erdiği ya da halihazırda çalışmakta oldukları son olarak {özel sektör} iş yeri işverenine başvurusunu yazılı yada sözlü yapılabilecek.
Bu nitelikteki sigortalıların, toplumsal güvenlik il müdürlükleri/toplumsal güvenlik merkezlerine başvurmasına ve herhangi bir belge ibraz etmelerine gerek bulunuyor.

DESTEK SÜRESİ BİTTİKTEN SONRA DESTEKTEN YARARLANILANLARI İSTİHDAM ETMEK ZORUNLU MU
İşveren, destekten yararlanılan sigortalılarının yarısından her birini, destek uygulama süresinin sona ermesinden itibaren, destek kapsamına girenlerin destekten yararlandığı averaj süre kadar fiilen çalıştırmakla yükümlü.
BU DESTEK KAPSAMINDA BİLDİRİLEN SİGORTALI İÇİN AYNI AYDA DİĞER PRİM TEŞVİKLERİNDEN YARARLANILIR MI
İstihdama Dönüş Prim Desteği’nden yararlanılan ayda, aynı sigortalı için 5510 sayılı Kanun ve öteki kanunlarda yer edinen prim teşvik, destek ve indirimlerinden yararlanılamayacak.

BU DESTEKTEN ALT İŞVERENLER DE YARARLANABİLİR Mİ
Destek kapsamına giren sigortalıları çalıştıran alt işverenler de prim desteğinden yararlanılabilecek.
DESTEKTEN YARARLANAN BİR İŞ YERİ, FARKLI BİR SOSYAL GÜVENLİK MERKEZİ ALANINA GİREN BİR ADRESE NAKLİ HALİNDE DESTEK DEVAM EDER Mİ
Prim desteğinden yararlanan iş yerinin, değişik bir toplumsal güvenlik merkezi vazife alanına giren başka bir adrese nakli halinde, destek süresi aşılmamak kaydıyla işveren kalan süreler için destekten yararlanmaya devam eder.