
– Sayı 1619! Cumhuriyet Kitap Mecmua’nin YARIN yayımlanacak 1619’uncu sayısının kapağında, yeni romanı Empedokles’in Dostları’nı konuştuğumuz Amin Maalouf yer ediniyor.
Atlas Okyanusu kıyısındaki ufak Antioche Adası merkezli yeni romanını; insanlığın, yaşamı kolaylaştıran teknolojik gelişmelerin artık sonu getirmek suretiyle olduğu bir eşikte kurtarıcılarıyla tanışması üstüne geliştiriyor Maalouf.
İleri bir teknoloji, tıp bilgisi ve yüzen hastaneleriyle beraber, karmaşaya son vermek suretiyle çıkagelen bir grup gizemli insan üstünden, hiçbir şeyin artık eskisi şeklinde olmayacağı pek yakın bir geleceği kurguluyor.
Amin Maalouf ile ‘Empedokles’in Dostları’nı, yeni çağı, yükseldiğine inanılmış olduğu yeni devrimi, mümkün olduğuna inanılmış olduğu “yeni dünya”yı ve değişen dengeleri konuştuk. Gamze Akdemir’in söyleşisi…
– Üçüncü sayfamızda bu hafta; Francis Bacon’ın ‘Antik Bilgelik’ini incelemiş olduğu yazısıyla Hikmet Temel Akarsu yer ediniyor.
– Nedim Gürsel; yazın ve düşün dünyası, kişiliği, kendisindeki derin izleri, dostluğu üstünden kısa süre ilkin yitirdiğimiz, roman, öykü, anlatı ve tecrübe etme türündeki usta yapıtlarıyla 50 kuşağının, Çağdaş Türk Edebiyatının ustalarından Demir Özlü’yü yazıyor.
– Uygar Bayraktar; ‘Muammer Sun, Cumhuriyettir!’ başlıklı yazısında kısa sürede yitirdiğimiz Muammer Sun’u ve kızı Sinemis Adige Sun’un yazıya döktüğü yaşam öyküsü ‘Karnında Güneş Olan Adam’ı yazıyor.
– Fuat Sevimay; Mehmet Fırat Pürselim’in mavisi ve beyazı, bulutu ve sonsuzluğu, kuşları ve kanatları, kışları ve baharıyla göğü sunmuş olduğu öyküleri ‘Sakarmeke’yi inceliyor.
– Sevinç Doster; yürekli Cumhuriyet aydını, eğitimci Nuri Gökçek’in kitabı, Öğretmenim Sen Asla Boyun Eğmedin’i inceliyor.
– Mehmet Güvenilir Arıcı; Haluk Uygur ile fotoğraf makinesinin tarihini değil, bir düşünme sisteminin öyküsünü, sanatın öteki alanlarında da etkileşim yaratacak birçok düşünme faaliyetinin öyküsüyle beraber anlattığı Fotografik Düşünme Zamanı’ni konuşuyor.
– Deniz Burak Bayrak; Isabel Allende’nin ilk bakışta klasik bir aşk romanı şeklinde görünse de esrarengiz kurgusu ve yazarın sarsıcı sözcükleriyle aslen politikanın insanlara yaşattığı acının anlatıldığı, bıçak şeklinde keskin yapıtı ‘Aşktan ve Gölgeden’i merceğe alıyor.
– Y. Bekir Yurdakul; Aşkın Güngör’ün, okurun merakını ince bir derenin sessizliğiyle arttıran ‘Beş Benzemez-Dinozorlar Şehri’ni yazıyor.
– Emek Yurdakul; Eşref Karadağ’ın ‘Dedem Bir Maymun’ kitabını değerlendiriyor.
– Vitrindekiler ve Mustafa Başaran’ın hazırladığı Bulmaca köşelerimizde düşün trafiği sürüyor.
İyi okumalar…
Editörden
Ihmal etmeyin her gün Cumhuriyet, her Perşembe Cumhuriyet Kitap okunması mümkün!
Kitap Mecmua, YARIN gazeteniz Cumhuriyet’le beraber…